Θα σε κάνω βασίλισσα!!!

Οι φρούδες και σαχλές υποσχέσεις για πρωτιές στην κατάταξη του Google σε αόριστα keywords και μηδενικής αξιολόγησης SERP.

Όταν η κουβέντα φτάνει στο δια ταύτα, η μεγαλύτερη μερίδα των επαγγελματιών ξεχνούν μαγικά την δική τους διαδρομή στο χώρο και αφήνονται έρμαια στις διαθέσεις χαμογελαστών και ενίοτε καλλίγραμμων “παρουσιαστών” της μοναδικής ευκαιρίας για αναρρίχηση στην πρώτη θέση του Google.

Το αστείο σε αυτές τις παρουσιάσεις είναι ότι όλοι δείχνουν να αγνοούν ή συνειδητά αποκρύπτουν την επίσημη δήλωση της Google, εκείνης που γελά δυνατά κάθε φορά που ένας από τους εν λόγω παρουσιαστές τάζει λαγούς με πετραχήλια σε φιλόδοξους αναρριχητές της κατάταξης:

“Κανείς δεν Μπορεί να Εγγυηθεί #1 Κατάταξη στη Google. Να είστε επιφυλακτικοί με SEOs που πουλάνε εγγυημένη κατάταξη, διατυμπανίζουν την ειδική τους σχέση με την Google ή διαφημίζουν προτεραιότητα στην υποβολή σελίδων στην Google”

…. και στα αγγλικά για όσους δεν κατέχουν ή δεν επιθυμούν να ακούσουν την ελληνική…: “No one can guarantee a #1 ranking on Google: Beware of SEOs that claim to guarantee rankings, allege a “special relationship” with Google, or advertise a “priority submit” to Google.”

Από την μέχρι τώρα ενασχόληση μου με τις υπηρεσίες βελτιστοποίησης ιστοσελίδων μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το SEO μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικό traffic (τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά). Αυτό όμως που ΔΕΝ μπορώ να πω είναι το πόσος χρόνος (επακριβώς) θα χρειαστεί για να κατακτήσει μια ιστοσελίδα την πρώτη θέση στη Google (ή οποιαδήποτε άλλη θέση) για keyword συγκεκριμένου ανταγωνισμού. Και τελικά δεν είμαι ο μόνος…

Πρώτη Θέση για την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας στη Google – Πόσο «Εγγυημένη» Μπορεί να Είναι;

Χωρίς να υποτιμούμε τις άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που μας εμπιστεύτηκαν για την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων τους, σε αυτό το σημείωμα θα ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας θέμα: τα ξενοδοχεία και γενικότερα τα καταλύματα παροχής φιλοξενίας.

Με συνέταιρο την booking.com και άλλους OTAs, ο κάθε ξενοδόχος στην ελληνική επικράτεια προσπαθεί να πουλήσει το προϊόν του, την παροχή φιλοξενίας σε δυνητικούς πελάτες από όλο τον κόσμο που ψάχνουν να βρουν ένα κατάλυμα για να στεγάσει τα όνειρά τους για όμορφες και ξέγνοιαστες διακοπές. Ο κάθε πελάτης είναι διαφορετικός και ανάλογα φαντάζομαι διαφοροποιούνται και οι παροχές ων καταλυμάτων.

Ο ξενοδόχος λοιπόν προσπαθεί να προσελκύσει το κοινό στο οποίο απευθύνεται μέσω των παροχών του και των δυνατοτήτων του και διαδικτυακά. Η φιλοδοξία του είναι να μειώσει όσο το δυνατόν την εξάρτησή του από τον “συνέταιρο” που του κατσικώθηκε στον σβέρκο με το έτσι θέλω και σε ποσοστό τουλάχιστον 15% επί των πωλήσεων (… απίστευτο, έτσι;;;)

Και εδώ έρχεται η συνεργασία με επαγγελματίες κατασκευής και διαχείρισης ιστοσελίδων. Πέρα από τα γνωστά στοιχεία (επικαιριοποίηση, βελτιστοποίηση περιεχομένου, responsive κλπ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ) η καλή κατάταξη μας στις μηχανές αναζήτησης μεταφράζεται σε αύξηση την επισκεψιμότητας και δυνητική αύξηση πελατών.

Η επιλογή κατάλληλης SEO εταιρείας η οποία θα κληθεί να καταρτίσει και εφαρμόσει την στρατηγική βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας μας δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα μπορεί (και πρέπει) να μας προβληματίσει. Με τις τιμές να διαμορφώνονται από μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα (???) μέχρι αρκετές χιλιάδες ανάλογα με το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του website αλλά και των αναγκών μας, αυτό που σίγουρα επιθυμούμε είναι… αποτελέσματα.

Αυτή είναι απλά η αλήθεια και πρέπει να τη δεχτούμε. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί #1 κατάταξη μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και για συγκεκριμένα keywords. Μερικοί λόγοι για αυτό είναι:

Ο αλγόριθμος της Google δεν είναι γνωστός: Κανένας SEO επαγγελματίας δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος και ποιοι είναι οι πραγματικοί ranking factors που καθορίζουν τη κατάταξη των URLs στα SERPs μετά από κάθε μας αναζήτηση. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015, η Google ανακοίνωσε έσοδα $17.3δις εκ των οποίων το σημαντικότερο μέρος προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τη μηχανή αναζήτησης. Δεν είναι λογικό λοιπόν να φυλάσσει τον αλγόριθμο της ως επτασφράγιστο μυστικό; Και αν κάποιος είχε πραγματικά πρόσβαση σε αυτόν δε νομίζετε ότι θα είχε λύσει με διαφορετικό τρόπο το οικονομικό του πρόβλημα από το να προσφέρει SEO υπηρεσίες σε ιδιοκτήτες/διαχειριστές ιστοσελίδων;

Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς επικαιροποιεί τον αλγόριθμο της: Σύμφωνα με την ίδια τη Google ο αλγόριθμος της επικαιροποιείται περισσότερες από 600 φορές το χρόνο (σχεδόν 2 updates κάθε ημέρα). Ούτε οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Google δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς και ποιο σημείο του κώδικα αλλάζει εάν δεν εμπλέκονται άμεσα στην εφαρμογή του. Εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε αλλά να προβλέψουμε πώς και πόσο θα επηρεαστούν τα rankings από τις αλλαγές αυτές είναι πραγματικά απίθανο.

Τα Google penalties καραδοκούν: 2 ειδών πέναλτυ, έτσι για να μην πλήττουμε. Αλγοριθμικά (Panda, Penguin κοκ) και χειροκίνητα (manual penalties). Εάν δεν ακολουθούμε τα Google guidelines αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα από αυτά. Μάθετε περισσότερα για το πώς να μείνετε penalty-free και αν τυχόν την πατήσετε ζητείστε μας εκτίμηση κόστους για την αφαίρεση του.

Η κατάταξη δεν είναι το σημαντικότερο metric απόδοσης: Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι το να κατακτήσουν πρωτιά για κάποιο keyword θα σημάνει αυτόματα και… χρήματα στην τσέπη τους. Στην πραγματικότητα αυτό είναι από καθόλου έως μερικώς αληθές. Ένα καλό πλασάρισμα στην πρώτη σελίδα της Google δεν σημαίνει και πολλά αν δεν συνοδεύεται και από άλλα metrics με μεγαλύτερο value πχ το συνολικό traffic που κάνει trigger αυτό το keyword, το bounce rate, το conversion rate και στη τελική το profit που δημιουργεί.

Η κατάταξη στα SERPs αλλάζει διαρκώς: Η κατάταξη για συγκεκριμένο keyword ενδέχεται να αλλάζει από τη μια στιγμή στην επόμενη, από υπολογιστή σε υπολογιστή, από περιοχή σε περιοχή κοκ.

Δεν είναι ηθικό: Το να εγγυάσαι για κάτι, εν προκειμένω υψηλές θέσεις στη Google, δεν είναι φρόνιμο καθώς είσαι μόνο ο ένας από τους 3 κρίκους αυτής της αλυσίδας (οι άλλοι 2 είναι η ίδια η Google και φυσικά ο ανταγωνισμός που δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια). Και μπορεί για τις δικές σου ικανότητες να είσαι πολύ σίγουρος δεν μπορείς να ελέγχεις όμως τους άλλους 2.

Τί Σημαίνουν στην Πράξη τα Παραπάνω;

Με απλά λόγια. Ένας SEO επαγγελματίας είναι σε θέση να αυξήσει σταδιακά το traffic στην ιστοσελίδα μας και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Η αναζήτηση ενός συνεργάτη ο οποίος θα είναι σε θέση να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα αυξάνοντας το traffic αργά και σταθερά σε βάθος χρόνου και όχι υποσχέσεις – πυροτεχνήματα για πρώτες θέσεις. Οι πρωτιές θα έρθουν (και είναι σημαντικές και για ψυχολογικούς λόγους) αλλά δεν είναι το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ.

 

Comments are closed.